Berg en Dalseweg 3 | 6521 JA Nijmegen | 06 52 36 71 32 | info@umen.nl


training & adviesWil jij ook de juiste

Wil jij ook de juiste

indruk achterlaten?

Wil jij je zichtbaar

Wil jij je zichtbaar

onderscheiden?

Wil jij de juiste uitstraling hebben

Wil jij de juiste uitstraling hebben

bij iedere gelegenheid?

Laat zien wie je bent, laat zien hoe het hoort!

Stijltips

u-Men geeft je regelmatig nieuwe tips en adviezen waar op te letten als je je eigen stijl ontwikkelt en hoe je deze op de juiste wijze toepast. Je laat dan zien hoe het hoort.

Over je hemd

Onder een zakelijk gedragen pak draag je bij voorkeur geen buttondown hemd als dit wordt gecombineerd met een das. Dit hemd waarbij de boordpunten op het hemd worden vastgehouden door een (los te maken) knoopje past meer bij een casual outfit.

Een wide-spread hemd (een hemd met een (semi-)horizontale boord) staat je goed als je een wat langer en/of smaller gezicht hebt. Is je hals ook nog wat langer dan de hals bij de gemiddelde man, dan is een wide-spread hemd ook een goede passende keuze. Deze boord maakt je gezicht optisch breder en geeft je gezichtvorm meer balans.

De juiste keuze van je boord wordt bepaald door je gezichtsvormen. Daarnaast is ook je persoonlijkheid van invloed. Download hier de richtlijnen voor de keuze van je boord. 

Vaak dragen mannen een hemd met korte mouw onder een colbert. Dit zien we vooral in de zomer. Deze combinatie is niet echt verantwoord, onder een colbert draag je altijd een hemd met lange mouw. Let daarbij wel goed op de juiste manchetlengte. Het manchet steekt ongeveer 1,5 cm onder de mouw van je jasje uit.

Over je das

Als je een das draagt zorg er dan voor dat je deze op de juiste lengte draagt. Je das draag je tot op de broekrand. Dus niet korter maar ook niet langer. Je knoopkeuze bepaalt overigens ook of je das wel die lengte haalt. Het kan dus zijn dat de das zelf gewoon te kort of te lang is. Laat je dus goed adviseren als je je favoriete das gaat kopen. 

En mannen, de dasspeld behoort echt tot het verleden.

Wil je meer weten over etiquette in zakelijke kleding en rustig nalezen 'hoe het hoort', stuur ons dan een mailtje via het contactformulier en wij sturen je een aantal handige etiquettetips!

Over de juiste kleding bij speciale gelegenheden en feesten 

Als je gevraagd wordt te kleden volgens de dresscode business & smart casual dan wordt er van je verwacht dat je een jasje (colbert) draagt in combinatie met een nette broek en riem. Het hemd heeft een enkele manchet en kan gecombineerd worden met een das. Je schoenen mogen gerust bruin zijn. Een pak kan maar dat mag ook in een sportieve uitvoering zoals flanel, tweed of katoen.

Bij feestelijke gelegenheden kan de dresscode white tie zijn. Je draagt dan een rokkostuum: een zwarte broek (zonder riemlussen) met een dubbele galon (een dubbele zijden smalle bies aan de buitenzijde van de broekspijp) en een zwarte jas met satijnen opgesneden revers. Het hemd met opstaande boord en vest zijn wit pique en worden gedragen met een witte zelfstrikker. Je schoenen zijn van zwart lakleer en je (zijde) kousen zijn zwart.

Black tie betekent een nachtblauwe of zwarte smoking. Het korte jasje heeft een satijnen revers en knopen. Op de broekspijp zit aan de buitenzijde een satijnen bies. De broek heeft geen riemlussen dus een riem is niet van toepassing. Je witte smokinghemd met blinde sluiting heeft een boord met punten die dicht bij elkaar liggen. De manchetten zijn dubbel. De schoenen zijn zwart en glad (eventueel lakleer). Je draagt hierbij zwarte kousen en gouden manchetknopen. Black tie geeft je wel de vrijheid andere kleuren te dragen dan zwart of nachtblauw. Je mag bijvoorbeeld ook kiezen voor een wit jasje. Vaak wordt de outfit compleet gemaakt met een cummerbund (brede band om de taille); draag deze dan wel met de vouwen naar boven open.

Black tie kan ook een jacquet zijn. Deze kledingcombinatie bestaat uit een zwart-grijs gestreepte broek en een zwarte pandjesjas met pochet. Het vest is grijs of zwart en het hemd met neerslaande boord wordt gedragen met een grijze das. Je schoeisel is van zwart glad leer met daarbij zwarte kousen.

Persoonlijk stijladvies

u-Men biedt iedere man voor iedere gelegenheid persoonlijk stijl- en etiquetteadvies.

Wil je meer weten over etiquette in zakelijke kleding, dresscodes voor feestelijke gelegenheden of inspiratie voor trends en kleuren voor je outfit deze zomer? Stuur ons je bericht via het contactformulier en wij sturen je handige tips en praktische adviezen.

Voor specifieke vragen over kleding, stijl en etiquette kun je ook gerust contact met ons opnemen!